Ungdomsseglingar med MS Shamrock

I över 40 år har skolfartyget MS Shamrock välkomnat ungdomar ombord på ett seglingsäventyr de sent ska glömma. Organisationen Skeppsholmsgården står bakom den här fantastiska verksamheten, som stöttas av Wallenius Lines.

Under 28 dagar till sjöss får hundratals 15-20-åringar chans att lära sig om segling, sjövett och i de allra flesta fall, om livet i stort.

– Vi brukar säga att ungdomarna kommer ombord som en person och lämnar som en ny. Och många av deltagarna blir också sjömän i framtiden, säger Kristoffer Strandfeldt som är ansvarig för Skeppsholmsgården.

Wallenius Lines bidrar varje år till MS Shamrock, vilket gett en möjlighet för ungdomsseglingarna att fortsätta:

– Vi skulle inte överlevt utan Wallenius support. Pengarna är viktiga, men engagemanget likaså och det finns många volontärer bland Soya Groups medarbetare som är med på seglingarna och lär ungdomarna allt från att navigera till att socialisera i grupp. När MS Shamrock behövde dockas, fick vi teknisk support från Wallenius fartygsingenjörer.

Wallenius Lines har också bidragit med överlevnadsdräkter och annan säkerhetsutrustning:

– Hjälpen vi får är extremt värdefull. Det visar på Soya Groups fokus på hållbarhetsfrågor. Att investera i ungdomars välbefinnande är att investera i framtiden.

Alla mellan 15 och 20 kan ansöka om att åka på sommarseglingarna med MS Shamrock.

– Den åldern är viktig i en människas liv, när du går från att vara barn till vuxen. Vissa deltagare kommer till oss via Röda korset. För några år sedan hade vi tre ensamkommande flyktingar som seglade med oss. För dem blev seglingen ett bra sätt att integrera med andra barn. Året efter kom två av dem tillbaka som ledare, säger Kristoffer med ett brett leende.

Möjligheten att resa med MS Shamrock även erbjudits till hyresgästerna i Soya-koncernens fastighetsbolag Hässelby Hem.

Läs om Skeppsholmsgårdens verksamhet och seglingar med MS Shamrock

Relaterade artiklar