PureBallast stoppar spridning av invasiva arter

PureBallast är ett av våra tydligaste exempel på kraften i partnerskap. Den innovativa reningstekniken förhindrar spridning av både invasiva arter och farliga kemikalier i världshaven.

Den 8 september 2017 trädde FN:s internationella barlastvattenkonvention i kraft. Konventionen innebar skärpta regler kring hanteringen av barlastvatten för att förhindra spridning av invasiva arter. Som en följd av kraven i konventionen är det många som renar sina barlastvatten med farliga kemikalier.

Soya Group tror på uppströmslösningar, alltså att lösa miljöutmaningar vid källan utan att skapa nya problem. Därför sökte Wallenius efter en lösning som kunde stoppa spridningen av invasiva arter utan att tillsätta farliga kemikalier. Svaret fanns inom UV-teknik, som länge använts inom kommunal och industriell vattenrening.

Hur fungerar det?

UV-C-strålning reagerar med bakteriernas DNA och gör att cellerna inte kan föröka sig. Strålningen är egentligen ren energi som tar sig igenom en del material, men krockar och reagerar fotokemiskt med andra. En fotokemisk reaktion uppstår när ett ämne blir uppladdat av ljus, sk exciterat, och därefter angriper närliggande ämnen eller sig själv för att bli av med energin det fått av ljuset.

PureBallast

Partnerskap med Alfa Laval

Wallenius anpassade tekniken till fartygsmiljön i nära samarbete med Alfa Laval i utvecklingen av ballastvattenrenaren Pure Ballast. PureBallast var det första UV-systemet som fick fullt godkännande av den globala, oberoende certifieringsorgan DNV och IMO. I dag säljs och marknadsförs PureBallast av Alfa Laval.

Relaterade artiklar