Wallenius investerar i skrovrengöring

Publicerad 29 januari, 2021
Biologisk tillväxt på ett fartygsskrov orsakar högre bränsleförbrukning och kan sprida invasiva arter, vilket kan kollapsa hela ekosystem. Därför investerar Wallenius i C-Leanship, i ett joint venture med nuvarande ägare Saab.

Det Singpore-baserade bolaget C-Leanship utför rengöring av fartygs undervattensskrov. Med den specialutvecklade undervattensrobot ShipShiner 02 kan C-Leanship rengöra fartyg under ett hamnbesök. Den biologiska tillväxten samlas in och transporteras till en certifierad förbränningsanläggning.

– Vi strävar efter verkligt hållbar sjöfart. C-Leanship minskar problemet med invasiva arter, vilket stöder FN: s mål 14; Livet under vattnet. Detta partnerskap kompletterar resten av vår sustaintech-portfölj, säger Jonas Kleberg, VD Soya Group.

Minskar klimatpåverkan

Biologisk tillväxt på skrovet är ett stort problem när man ska minska klimatpåverkan från ett fartyg. Det ger en högre friktion, vilket innebär att fartyget förbrukar mer bränsle och därför släpper ut mer luftföroreningar. Det ger också invasiva arter möjlighet att förflytta sig mellan världshaven. Om de saknar naturliga fiender i sin nya livsmiljö kan de kollapsa hela ekosystem.

– Att förhindra spridning av invasiva arter har länge varit ett viktigt mål för oss. För 15 år sedan var vi med och utvecklade PureBallast, som reducerar organismer i ballastvatten med UV-ljus. Nu investerar Wallenius i en lösning som kommer att minska invasiva arter som sprider sig genom biofilmen på skrovet. Detta är ett viktigt steg mot riktigt hållbar sjöfart, där fartygen inte ska lämna negativa avtryck, säger Per Tunell, COO Wallenius Marine.

Grundat av Saab

C-Leanship grundades av Saab.

– Vi är mycket glada att välkomna Wallenius som ny investerare i C-Leanship. De har omfattande sjöfartskunnande och framstående expertis inom fartygsprestanda och har dessutom visat sig vara mycket framgångsrika när det gäller att etablera och driva framgångsrika joint ventures och utveckla ny teknik. Vi ser fram emot den gemensamma resa vi har framför oss, säger Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab.

Related articles