SSRS – Redo att rädda!

Text Peter Hammarbäck Foto Porträtt: Patrik Lundin. Räddningsbåtar SSRS. Publicerad 02 november, 2020
Bandet mellan Soya Group och Svenska Sjöräddningssällskapet, SSRS, har funnits länge. Olof Wallenius, koncernens grundare, var aktiv i SSRS på sin tid och även idag är det flera medarbetare som är dedikerade att rädda liv till sjöss.

Om du befinner dig på svenska vatten och får problem, då är det stor chans att du får hjälp av volontärerna i non-profit organisationen SSRS. De har räddat liv till sjöss i över hundra år. Idag finns över 2 000 volontärer som är beredda att släppa det de har för händerna och kasta sig i en båt vid sin lokala räddningsstation. Alla över 18 år kan volontärjobba som sjöräddare – något som flera av Soya Groups medarbetare gör.

Markus Nilsson, viltvårdare Menhammar och volontär SSRS.

Menhammars viltvårdare Markus Nilsson är en av dem.

– Det har hänt mig flertalet gånger att vi haft gäster över på middag och plötsligt måste jag åka iväg. Det är helt ok för mig: jag får bege mig ut på båt och få en massa uppskattning, men min fru blir lämnad hemma med våra två barn. Hursomhelst ser jag volontärjobbet som mitt sätt att ge tillbaka till samhället och ett tillfälle att träffa olika sorters människor.

Michael Kellermann, CSO och volontär SSRS.Michael Kellermann är Chief Security Officer på Soya Group. Han har alltid varit intresserad av båtlivet och var länge passiv medlem i SSRS. Men för en tid sedan beslöt han sig för att bli aktiv i sin lokala station i centrala Stockholm. Soya Groups medarbetare som engagerar sig i SSRS får tillåtelse att rycka ut och hjälpa under deras vanliga arbetstid, vilket är ovanligt men mycket uppskattat inom SSRS.

– Jag har lärt mig mycket under min tid som volontär hos SSRS. Jag gick en hälsoutbildning som jag nu använder när jag instruerar Soya Groups medarbetare. Att koordinera brandkår och ambulansteam är också en erfarenhet som jag tar med mig i mitt ordinarie arbete.

Rescue Mats Kleberg. SSRS.Engagemanget i frivilligorganisationen SSRS går långt tillbaka i historien och är minst lika omfattande idag. Genom åren har Wallenius Lines kompletterat Sjöräddningens kryssningsflotta med två stora räddningskryssare: Signe Wallenius och Olof Wallenius. De är stationerade vid Öregrunds Sjöräddningsstation respektive Falkenbergs Sjöräddningsstation. För några år sedan utökades sjöräddningen i Mälaren med svävaren Mats Kleberg, vilken kan användas året runt (foto SSRS).

 

Relaterade artiklar