Samarbete är nyckeln

Publicerad 27 juni, 2024
Som en föregångare inom flera branscher samarbetar Soya Group med olika universitet och institut för att uppmuntra idéer och innovationer för att skapa en mer hållbar värld. 

Skapas de bästa lösningarna av ensamma genier eller när verkliga innovatörer går samman? Soya Group tror på samarbeten och att dela kunskap för att möjliggöra en mer hållbar framtid. Med ett brett urval av branscher inom gruppen sträcker sig allianserna från Sveriges lantbruksuniversitet till Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och påverkar allt från hur fartyg utformas till hur man ökar den biologiska mångfalden. 

Det påverkar också rekryteringen. Wallenius Marine har som mål att i genomsnitt ha minst en student ombord på varje fartyg varje dag året runt. 

”Om vi ger dem rätt möjligheter och fokuserar på att de ska få en givande studietid ombord, då har vi skapat en hållbar kedja för vår framtid och deras”, säger Erik Sjöstedt, Crewing Partner, Marine HR. 

Wallenius Marines väg mot en verkligt hållbar sjöfart, med den uppmärksammade AlfaWall Oceanbird-satsningen i centrum, är ett bra exempel på hur innovativa lösningar kan locka både studenter och forskare. 

”Det är avgörande för oss att hålla oss uppdaterade med den senaste forskningen, och samarbete är ett bra sätt att säkerställa detta”, säger Carl Fagergren, Innovation Manager på Wallenius Marine. 

 

 

Carl Talling, Carl Fagergren, Erik Sjöstedt Soya Group

Varför vi samarbetar 

”Det är ett sätt att främja utveckling och lärande, som genomsyrar hela företaget. Oavsett om det handlar om utbildning eller teknisk utveckling försöker vi hitta och prioritera samarbeten i olika former. På så sätt utvecklas vi och lär oss.” 

Carl Talling, Fastighetsmarknadschef, Wallfast 

 

”Vi behöver någon form av förändring och sjöfartsbranschen står inför en enorm omställning där nya bränslen och vinddrift förändrar hur vi gör saker. För denna utveckling behöver vi nya kompetenser, nya idéer och ny teknik!” 

Carl Fagergren, innovationschef, Wallenius Marine 

 ”Vi vill nå ut till studenter och visa dem mer om vårt företag. Under åren har vi sett en minskning av sjöfartsstudenter, så för oss är det viktigt att ta hand om de sjömän vi har nu och de som kommer att finnas i framtiden.” 

Erik Sjöstedt, Crewing Partner, Marine HR 

 

 

Nytt traineeprogram för unga jurister 

Wallenius Marine är partner i en ny satsning på ett traineeprogram för unga sjörättsstudenter som startar i sommar. Den 18 månader långa utbildningen, där även The Swedish Club, Svenska Skeppshypotek, Sveriges Redareförening och Stena ingår, innehåller bland annat finansierings- och försäkringskurser samt praktik på land och till sjöss. 

Wallenius Marine planerar att erbjuda plats för en trainee. 

 

Lighthouse traineeprogram 

Wallenius Marine är en av flera partners som är involverade i traineeprogrammet Lighthouse. Varje termin får två traineer, nyutexaminerade sjöingenjörer, möjlighet till arbetslivserfarenhet hos bland annat Alfa Laval, Floatel, SSPA, Stena, TTS Marine och Wallenius Marine. Tidigare traineer på Wallenius Marine har bland annat varit Carolina Mangas Pereira, intervjuad i förra numret av Our Way, och Emil Kotz, idag på AlfaWall Oceanbird. 

 

Öka din AI-kunskap 

En utbildning som ska hjälpa oss att förstå hur vi använder AI på bästa sätt har tagits fram av Soya Academy, vår interna utbildningsportal. Här besvaras frågor som ”Vad är AI?”, ”Hur kan AI skapa värde?” och ”Vad ska man tänka på när det gäller användningen av AI?”. Kursen genomförs i samarbete med anch. AI, en plattform för etisk styrning av AI. 

 

Bäst i klassen 

Wallenius Marine har utsetts till ”Årets rederi” av studenterna vid Sjöfartshögskolan i Kalmar, en del av Linnéuniversitetet. Utmärkelsen delades ut vid det årliga Career Event, där sjöfartsstudenter träffar potentiella arbetsgivare. En anledning till vinsten var att Wallenius Marine erbjuder studenter praktikplats för att få erfarenhet till sjöss.