UECC tar ytterligare miljökliv

Wallenius Marines multifuel-fartyg till UECC belönades med första och andra pris i Bremenports Greenports Award 2018 för att vara de renaste fartygen som anländer till en av Europas mest trafikerade hamnar. Nu tar UECC och Wallenius Marine steget längre och utrustar nästa serie även med batterier.

Fartyg som drivs av LNG har svaveldioxidutsläpp som är nära noll och kväveoxider reduceras betydligt. Andra utsläpp som tungmetaller, partiklar och sot är också betydligt lägre. Dock är LNG fortfarande ett fossilt bränsle. Därför kan batterier få ner fartygens ekologiska fotavtryck ytterligare.

Upprepat förtroende

Wallenius Marine levererade 2016 två LNG ECO-klassfartyg till biltransportrederiet UECC (United European Car Carriers) som ägs av Wallenius Lines och NYK. Fartygen fick första och andra platsen i Bremenports Greenports Award 2018 för att vara de renaste fartygen som anländer till en av Europas mest trafikerade hamnar.

Wallenius Marine leder nu bygget av ytterligare tre LNG-fartyg till UECC, som denna gång tar steget längre och har beställt batterier till fartygen.

– Vi är stolta att än en gång få förtroendet att leverera fartyg till UECC med högsta tillgängliga miljöstandard, säger Urban Lishajko, Head of Ship Design, Newbuilding & Innovation på Wallenius Marine.

Minskad miljöpåverkan

Fartygen blir 169 meter långa, 28 meter breda och kan lasta 3 600 bilar på tio däck. Batteriframdrivningen används för att minska belastningsvariationer på huvudmotorn och kommer även att driva bogpropellern, vilket innebär en mer effektiv användning av hjälpmotorerna. Sammantaget minskar detta både bränsleförbrukningen och miljöpåverkan.

– Denna order är ett viktigt steg i vårt engagemang för en renare sjöfart. Våra erfarenheter av LNG-drivna fartyg är goda och vi vill fortsätta framåt med expansionen av vår hållbara flotta, säger Glenn Edvardsen, vd för UECC i en pressrelease.

Relaterade artiklar