h

Nyskriven pocket-opera gör kulturen tillgänglig

Text Helena Gyllenskepp, Soya Group Foto Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks Publicerad 08 augusti, 2022
Tillsammans med Unga på Operan har Wallenius tagit fram en opera riktad till barn och i ett unikt sammanhang: hela operan kan lätt packas ihop i en skåpbil och musiken finns på usb-sticka. Nu ger sig operan ut på turné med 80 föreställningar runtom i landet. Detta är det fjärde samarbetet mellan Wallenius och Kungliga Operan för att stärka och tillgängliggöra kulturen.

”Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas – då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne.” Så börjar den nyskrivna operan Sova vaken, som tar den unga publikens känslor och fantasi på allvar.

För fjärde gången samarbetar Wallenius med Unga på Operan för att ge alla möjlighet till kultur. De tre tidigare samarbetena var riktade mot skolor i Stockholm med mycket lyckade resultat. Denna gång har Wallenius finansierat en barnopera i Pocket-format:

– När vi arbetade fram det här konceptet var grundpelarna en riktig opera, med vacker musik och pampig kör som skulle vara tillgänglig för barn över hela Sverige, säger Cecilia Kolga som är ansvarig för Soya Groups samlade sponsring och samhällsstöd. Jag tycker verkligen vi har lyckats!

Sova Vaken Foto:Operan/Sören Vilks

Unikt med Pocket Opera

Hela föreställningen kan lätt packas ihop i en skåpbil och därför bli tillgängligt för många fler. Cecilia Kolga berättar:

– Utan Operans och Wallenius mycket goda samarbete hade vi inte gemensamt kommit fram till att försöka nå barn över hela Sverige, inte bara barn i Stockholmsområdet. Vi hade inte heller kommit fram till att vi skulle göra en ”Pocket Opera”, där musiken ryms på en usb-sticka och dekoren och artisterna i en skåpbil. Pocket Opera är unikt, inte bara i Sverige utan i hela världen.

Goda samarbeten

Wallenius långa samarbete med Unga på Operan är ett mycket fruktbart samarbete och ett bevis på att näringslivets bidrag till kulturen är viktigt och ger resultat.

– Utan pengarna från Wallenius hade inte Smedshagsskolans elever och lärare inte fått den betygshöjning och trivselhöjning de fick under den totalt fyra år långa perioden som Unga på Operan blev en del av Smedshagsskolans vardag, konstaterar Cecilia Kolga. Inte heller hade de fem skolorna i Stockholms ytterområden fått sina 3 dagars gestaltning och avslutande uppvisning baserat på deras egna berättelser – en upplevelse som varken eleverna eller lärarna glömmer.

Ellen Lamm, konstnärlig chef för Unga på Operan säger:

– Att Wallenius skapat möjligheten att låta ett nyskrivet operaverk för barn möta en stor publik i både Stockholm och över hela landet, dessutom i ett trepartssamarbete där Kungliga Operan för första gången samarbetar med både Parkteatern och Riksteatern, känner vi stor tacksamhet över. Vilken glädje att på detta sätt hjälpas åt att maximera kulturens resurser, så att fler barn får ta del av magiska scenkonstmöten!

FAKTA om operaföreställningen Sova vaken

Sova vaken, en storslagen operaföreställning i litet format, spelas för barn från 6 år i Stockholms parklekar under augusti. Hösten 2022 åker föreställningen på turné runt hela landet med Riksteatern. Musiken är skapad av kompositören Daniel Nelson, librettot är skrivet av dramatikern Irena Kraus och för regin står Gustav Englund. Sova vaken är en föreställning av Unga på Operan, i samarbete med Parkteatern och Riksteatern barn och unga.

Pressmeddelande Operan

Föreställningar