Välkommen till en familjeägd samling verksamheter

Soya Group är en grupp företag med en och samma ägare, Rederi AB Soya. Verksamheten grundades 1934 av Olof Wallenius och det är hans initialer OW som finns på vår gröna flagga och i alla företagens logotyper.
Läs mer om hur det är att arbeta hos oss

Vår verksamhet

Rederi AB Soya
Moderbolaget Rederi AB Soya, är ett holdingbolag som ägs av familjen Wallenius-Kleberg. Rederi AB Soya är det första och äldsta bolaget i den familjeägda koncernen. Företaget är en målmedveten och aktiv ägare inom tre verksamhetsområden som ägarna är genuint intresserade av och som uppfyller de krav man har på hållbarhet, på att de ska bidra till samhällsutvecklingen och att de ska vara eller kunna bli lönsamma i ett långsiktigt perspektiv.

Shipping
Walleniusrederierna är investerare och aktiv ägare i den globala shippingindustrin och har lång erfarenhet av att driva och kommersiellt utveckla globala RoRo- och logistikkoncept. Idag ingår några av världens största RoRo-nätverk, börsnoterade Wallenius Wilhelmsen ASA samt Wallenius/NYK-ägda United European Car Carriers (UECC) i portföljen.

Tillsammans med Swedish Orient Linien (SOL), bildades 2019 det gemensamma shippingföretaget WALLENIUS SOL, som fraktar produkter från trä- och pappersindustrin i norra Sverige/Finland.
I december 2021 bildades ett joint venture med Alfa Laval, AlfaWall Oceanbird, som utvecklar vingsegel för nybyggen och retrofit till fartyg.

Wallenius Marine erbjuder en unik blandning tjänster och produkter till sina kunder. Bolagets kompetens och tjänster sträcker sig från fartygsdesign och fartygsbyggande till ship management, som täcker ett fartygs hela livslängd – från design och byggande, till den dagliga driften och slutligen återvinning av fartyget.

Sedan mitten av 1990-talet har Wallenius Marine projektlett och levererat nästan 90 nybyggda fartyg och ombyggnationer.

Fastigheter
Grunden till Soya Groups fastighetsverksamhet lades redan på 1930-talet. Idag, med drygt 4 000 hyreslägenheter i beståndet, räknas Wallfast AB som en av Stockholms största privata fastighetsägare. Ungefär 1 500 av dessa lägenheter ligger i Stockholms innerstad, medan dotterbolaget Hässelby Hem äger och förvaltar närmare 2 500 lägenheter i Hässelby, väster om Stockholm.

AB Cisterna, också ett dotterbolag till Wallfast, äger bl.a. seniorboendet Björnbo på Lidingö. Wallfast förvaltar Björnbo och har ambitionen att omsorgsfullt förädla bostadsområdet och bygga ut det.

Dotterbolaget Wallfast Projektutveckling AB bedriver en omfattande verksamhet i Stockholmsområdet. Totalt finns över 2 000 lägenheter på ritbordet i olika skeden av planeringsprocessen.

Wallfast inledde tidigt ett aktivt miljöarbete och blev redan 2002 miljöcertifierat enligt ISO 14001. Miljöarbetet handlar om att minska verksamhetens miljöbelastning. Med hjälp av egna vindkraftverk och solceller investerar Wallfast för att säkra fossilfri energiförsörjning för fastigheterna.

Menhammar stuteri
Menhammar Stuteri har de senaste 17 åren (2007-2023) utsetts till Sveriges mest framgångsrika uppfödare av travhästar med totalt 156 miljonhästar. Den största segern hittills tog Maharajah i januari 2014 med segern i världens tuffaste lopp – Prix d’Amérique.

På stuteriet, som utgör kärnan i verksamheten, finns avelsston med föl, ettåringar samt avelshingstar. Tränings- och tävlingsverksamheten sköts på Yttersta, som är en del av Menhammar. Djurhållningen drivs samordnat med Menhammar Gård.

Menhammar gård
Menhammar Gård bedriver ett hållbart lantbruk med en levande naturförvaltning. Genom det unika samarbetet mellan jordbruket och naturförvaltningen ökar den biologiska mångfalden på markerna. Arbetet på gården strävar mot ett fossilfritt lantbruk och är, med hjälp av den senaste tekniken och samarbeten med kunniga aktörer, på god väg.

Soya Group
Koncernens företag delar på de koncerngemensamma servicefunktionerna i Soya Group, där ett 80-tal personer arbetar. Centralisering av grundläggande servicefunktioner är ett enkelt, kostnadseffektivt och konkret sätt att utnyttja synergier, dela kunskap och dra nytta av stordriftsfördelar på många områden. Soya Group består av avdelningarna: Group Communications, Group IS/IT, Group Human Resources & Facility Services, Group Financial & Business Control, Group Treasury, Group Sustainability & Business Development, Group Digitalization och Group Security.

Läs mer om våra olika bolag och verksamheter i vår tidning Our Way.

Vår historia

Om entreprenören Olof Wallenius

Tjugo år gammal startade Olof Wallenius en grossisthandelsfirma. Han hade då hoppat av studierna innan studenten för att istället ägna sig åt det han var absolut bäst på – att göra affärer. Under några år handlade han med tomma oljefat, men vidareutvecklade affären genom att fylla tomfaten med vegetabilisk olja. När han blev agent för Karlshamns Oljefabriker i Karlshamn såg han möjligheten att öka oljevolymen. Ett litet tankfartyg köptes in, döptes till m/s SOYA och Olof registrerade ett rederi, Rederi AB Soya. Grosshandlare Olof Wallenius blev med ens redare Olof Wallenius som transporterade sojaolja längs med Sveriges kust. Detta blev starten för dagens Soya Group.

Idag är ambitionen att aktivt driva alla verksamheter på ett hållbart och långsiktigt sätt en gemensam nämnare för koncernen. Hållbarhet har länge varit ett prioriterat område och hållbarhetsarbetet är både synligt och påtagligt.

Samhälls-engagemang och hållbarhet

Ända sedan koncernen grundades, har omsorgen om medarbetare, affärspartners och omgivning varit påtaglig. Samma synsätt präglar verksamheterna idag. Engagemanget och stödet riktas huvudsakligen till tre områden; katastrofstöd, stöd till medicinsk verksamhet och stöd till ungdomar. Dessutom är koncernens olika bolag involverade i ett antal andra områden, som t ex miljö, teknisk utveckling och utbildning.

”Soya Group har i mer än 25 år fokuserat på hållbarhet och vår påverkan på miljön och samhället. Vi investerar endast i sustaintech-baserade lösningar eftersom det är ”uppströms”-lösningar som löser problem utan att skapa nya problem.”
Citat – Jonas Kleberg, Chairman & CEO, Soya Group

Mål och strategier utarbetas och konkretiseras i respektive bolag, och hållbarhetsarbetet följer ett antal gemensamma koncernövergripande principer:

  • Miljöarbetet ska bedrivas utifrån ett helhetsperspektiv. Vi vill vara en föregångare och visa andra vad som är möjligt att genomföra
  • Alla ska arbeta med uppströmslösningar. Vi strävar efter att lösa orsaken till problemet utan att skapa nya problem
  • Genom att optimera resursförbrukningen bidrar vi alla till en hållbar utveckling och minskar miljöbelastningen i respektive verksamhet
  • Hela miljöarbetet bygger på principen om ständig förbättring. Miljöarbetet ska integreras med andra affärsstrategiska målsättningar i varje företag

Läs mer om vårt samhällsengagemang och hållbarhetsarbete – www.oursustainableway.com.

Våra värdeord

Soya Group har fem värdeord. Det är grundläggande värderingar som följt med och präglat verksamheten sedan mitten av 1930-talet. Vid millennieskiftet sattes de ned på pränt och har sedan dess fungerat som ledstjärna för alla våra företag i koncernen.
Det är vi stolta över.

Värdeorden är:
Pionjäranda – Vi har modet att prova på nya vägar; tekniska, organisatoriska eller finansiella utan att riskera koncernens tillgångar.
Långsiktighet – Vi investerar och tar hand om våra tillgångar med ett långsiktigt perspektiv.
Socialt ansvar – Vi som medarbetare, arbetsgivare, partner, leverantör har ett ansvar gentemot de grupper i samhället vi på olika sätt påverkar. Vi behandlar människor inom, och utanför organisationen, med respekt.
Miljö – Oavsett verksamhet ska den drivas för att successivt minska sin miljöbelastning. Vi löser ett miljöproblem utan att skapa ett nytt.
Kvalitet – Allt vi engagerar oss i ska genomföras på ett professionellt sätt och med hög kvalitet samtidigt som vi har stor kostnadsmedvetenhet.

Din anställning

Trygg och säker arbetsplats
Vi på Soya Group är måna om att du ska ha en utvecklande, trygg och trevlig anställningstid hos oss. För att möjliggöra detta tror vi att ett gott samarbete är nyckeln.
Soya Group har tagit fram ett antal koncernövergripande policyer som gäller alla medarbetare i koncernens bolag och affärsområden. En koncernpolicy är en tydlig avsiktsförklaring inom ett specifikt område och det ramverk vi har att förhålla oss till för att skapa en god och säker arbetsmiljö.

Koncernens säkerhetsavdelning (Group Security) tillsammans med koncernens HR avdelning (Group Human Resources) arbetar aktivt tillsammans med chefer och medarbetare för alla medarbetares rätt till en trygg och säker arbetsmiljö.

Alla medarbetare ansvarar för att underrätta arbetsgivaren om det finns signaler på att kränkande särbehandling eller trakasserier kan uppstå eller har uppstått. För oss är det av största vikt att vi har trygga arbetsplatser. Om du har några frågeställningar kring detta, tveka inte att vända dig till din närmaste chef. Det är också av vikt att du anmäler till din chef eller HR avdelningen om du upplever att du blivit kränkt eller trakasserad.

Vi strävar efter att upprätthålla ett öppet affärsklimat och en hög affärsetik. Alla medarbetare har en viktig roll för att vi skall lyckas.
Vår visselblåsartjänst är en anonym kanal för att slå larm om oegentligheter som påverkar människor, vår organisation, samhället eller miljön.

Kollektivavtal och fackliga organisationer
Kollektivavtal finns för alla landanställda inom Soya Group mellan Sjöfartens Arbetsgivarförbund och Unionen och Sveriges Ingenjörer. Unionen har en lokal klubb för Soya Groups medarbetare. Vi samarbetar också med de fackliga organisationerna för anställda till sjöss; Sjöbefälsförbundet och SEKO Sjöfolk.

Medarbetardialog
Inom Soya Group har vi årliga medarbetardialoger som är ett återkommande samtal mellan medarbetare och chef. Här ges du en möjlighet att tillsammans med din chef blicka tillbaka på året som gått och samtidigt sätta upp nya mål och skapa en personlig utvecklings- och handlingsplan framåt. Du får tillfälle att diskutera din kompetens, erfarenhet och lyfta hur du vill att din utveckling ska se ut.

Lönesättning & lönerevision
De centrala kollektivavtalen utgör en av utgångspunkterna för Soya Groups lönesättning. Lönen sätts individuellt utifrån varje medarbetares kunskaper och erfarenheter. Vi genomför årligen lönerevision där lönen justeras baserat på individuell prestation, förändrade arbetsuppgifter, ansvarsområden och marknadstrender. Lönesamtal hålls årligen mellan lönesättande chef och medarbetare. Lönesamtalet med närmaste chef är ett tillfälle att föra fram synpunkter på sin löneutveckling, samt en möjlighet att påverka sin lön framåt. Skillnader i lön eller anställningsvillkor på grund av diskriminerande eller andra osakliga skäl, får inte förekomma.

Utveckling och möjligheter
Vi är en flexibel och spännande arbetsplats med goda möjligheter att växa och utvecklas genom bland annat utbildning och coachning. Genom att arbeta inom Soya Group bidrar du till en mer välmående och hållbar värld. Vi arbetar inom flera affärsområden med forskning och utveckling och vill ständigt förbättras och åstadkomma nya innovationer. Hos oss får du även möjlighet att ta del av Soya Academy, vår gemensamma digitala läroplattform som har som mål att bidra till att attrahera, utveckla och behålla våra medarbetare, med andra ord, vara en lärande organisation.

Vårt erbjudande

Arbetstid
Ordinarie arbetstid är måndag-torsdag kl. 08.30-17.00 och fredag kl. 08.30-15.30.
Vi har flextid, vilket innebär att arbetet kan börja måndag-fredag mellan kl. 07.00-09.00 och sluta måndag-torsdag mellan kl. 15.30-18.00 och fredag kl. 14.30-17.00. Dag före röd dag samt dagen före Julafton arbetar vi alltid 4,5 timmar utan lunchuppehåll.

Aktivitetsklubben
Vi tycker om att träffas och ha kul tillsammans och det är alltid trevligt att lära känna nya människor. Vår gemensamma Aktivitetsklubb anordnar flera fritidsaktiviteter som är öppna för alla medarbetare.

Cykelrum
I garaget på Swedenborgsgatan 19 har vi ett cykelrum med plats för 81 cyklar. Våningscykelställ, servicestation med verktyg, samt plats för att ladda cykelbatterierna finns i det moderna och säkra cykelrummet.

Distansarbete
Vi erbjuder i huvudsak distansarbete två dagar per vecka. Chef och medarbetare kommer överens om hur det ska fungera rent praktiskt.

Edenred Lunchförmån
Soya Group erbjuder sina medarbetare att få Edenred Lunchförmån 11 månader per år. Edenred går att använda på de flesta restauranger i Sverige som accepterar Master Card kort som betalningssätt, vilket motsvarar ca 27 000 restauranger, caféer och livsmedelsbutiker i Sverige.
Lönekontoret anmäler dig till Edenred Ticket. För aktuell månadsladdning, se personalhandboken.

Friskvård
I Soya Group har vi tillgång till en friskvårdskonsult som arbetar med förebyggande friskvårdsaktiviteter. Förutom möjlighet att delta i gruppträningspass i kontorets träningslokal under lunchtid, får vi regelbundet tips om kost och motion. Gym och träningslokal på huvudkontoret är tillgänglig för koncernens medarbetare för att träna på egen hand.
För medarbetare som ej arbetar på huvudkontoret erbjuds friskvårdsbidrag.

Fritidsboende
Alla tillsvidareanställda i Soya Group har möjlighet att hyra något av koncernens fritidsboenden i: Järvsö, Hälsingland; Marbella, Spanien; Juan les Pins, Frankrike; Florida, USA eller London, England.

Förmånscykel
Du har möjlighet att teckna en förmånscykel vilket innebär att du med hjälp av löneavdrag kan hyra dig en kvalitetscykel, som över tid kostar dig mindre än om du köper den – oavsett om du väljer att lämna tillbaka den efter tre år eller köpa ut den.

Förslagsverksamheten Wallidé
Dina idéer kring förbättringar och rationaliseringar i koncernens olika verksamheter är viktiga. Alla i Soya Group kan bidra till Förslagsverksamheten – tänk bara på att dina förslag måste ligga utanför dina ordinarie arbetsuppgifter. Det kan handla om miljöfrågor, skydds- och välfärdsfrågor, trivsel, materialbesparingar eller kvalitetsförbättringar. Förslagen bedöms av en kommitté och alla idéer som går att genomföra belönas enligt Förslagsverksamhetens regler.

Försäkringsskydd
Förutom den allmänna socialförsäkringen och det avtalsenliga försäkringsskyddet har koncernen ett avtal med Länsförsäkringar om frivillig gruppliv- och grupp­olycksfallsförsäkring för alla medarbetare.

Föräldralön
Som anställd i minst ett år hos oss har du enligt kollektivavtal rätt till föräldralön.

Hälsokontroll och läkarvård
Samtliga medarbetare på Stockholmskontoren erbjuds hälsokontroll på Hälsocentralen på Sophiahemmet. Är du under 40 år kallas du vart tredje år. Mellan 40 och 50 kallas du vartannat år. Den som fyllt 51 kallas varje år. Du förmånsbeskattas för denna undersökning. För icke arbetsrelaterad sjukvård betalar medarbetaren själv för läkarbesök, och får sedan ersättning upp till aktuellt högkostnadsskydd per kalenderår via lönen (avser tillsvidareanställda medarbetare). Ersättningen är en skattepliktig förmån.

Konstförening
Medlemmarna i konstföreningen betalar 100 kr per månad via lönen och deltar i den årliga utlottningen av konst som köpts in av Konstföreningen.

Lön
Löneutbetalning sker den 26:e varje månad, eller närmaste vardag före, om den 26:e infaller på en helg/helgdag. Avräkning för t.ex. sjukdom, semester och tjänstledighetsavdrag görs månaden efter det att frånvaron inträffat. Samtliga lönespecifikationer hittar du i Agda Entré.

Magneten
Den naturliga knutpunkten på kontoret på Swedenborgsgatan är vår gemensamma lounge Magneten som du hittar precis bakom vår reception. Här finns det stora möjligheter till socialt umgänge och kanske ta en lunch eller kaffe med en kollega från någon annan verksamhet eller avdelning?

Miljöbil
En av de mest uttalade och grundläggande värderingarna inom Soya Group är vårt genomtänkta och aktiva miljöarbete. Det ansvar vi känner i miljöfrågorna innebär en uppriktig och ständig strävan att i alla sammanhang minimera riskerna för negativa miljöpåverkande faktorer. Vårt engagemang är stort och omfattar även de val vi som medarbetare kan tänkas göra utanför vårt dagliga arbete. Sedan några år tillbaka finns därför möjligheten att leasa en miljöbil. Syftet är att ge möjlighet till de som är i färd med att köpa en bil att göra ett miljömässigt klokt val utan egen kontantinsats.

Pension
Enligt kollektivavtal har du rätt till tjänstepension via Alecta, ITP1 eller ITP2 beroende på vilket år du är född.

Semester
Nyanställda inom koncernen som börjar sin anställning före den 1 september har rätt till 25/30 dagars grundsemester. Denna första semester blir betald för så många dagar som vederbörande tjänar in under samma år. Semesteråret löper under perioden 1 april – 31 mars. Semesterrätt intjänas under tolvmånadersperioden som föregår den tolvmånadersperiod under vilken semester tas ut.

Sjukanmälan
Hör av dig till din närmaste chef och reception/växel på den första ordinarie arbetsdagen som du är sjuk. Fr o m den 8:e sjukdagen behövs läkarintyg som du skickar till HR-avdelningen.

Skatt
För att ditt skatteavdrag ska beräknas på rätt sätt hämtar Löneavdelningen aktuella uppgifter via Skatteverket.

Skyddsombud
För att få veta vem som är skyddsombud och kontaktperson för Unionen är du välkommen att vända dig till HR-avdelningen alt. läsa mer om våra olika skyddskommittéer i vår personalhandbok på Intranätet.

Tandläkarvård
Kostnader för tandläkare och tandhygienist enligt tandvårdsförsäkringens normer, ersätts med maximalt 4 200 kr per år.

Terminalglasögon
För den som arbetar vid bildskärm och har behov av terminalglasögon ersätts kostnaden för optikerbesök och glasögonglas av företaget. Företaget har avtal med Synsam, samt med Benckert Optik, gällande undersökning av medarbetare på kontoret som arbetar med bildskärmar och ev. har behov av terminalglasögon.

Tidrapportering
Alla medarbetare för varje månad en närvarorapport i Agda Entré som finns på vårt Intranät. Senast den första vardagen i nästkommande månad ska tidrapportering i Agda vara klar. Detsamma gäller för utlägg/reseräkning i Agda Expense.

Tjänstledighet
Tjänstledighet beviljas normalt för studier, föräldraledighet och militärtjänstgöring. Om du vill vara tjänstledig ansöker du i första hand hos din närmaste chef. Ansök i så god tid som möjligt.

Volontärarbete
Hos oss har alla tillsvidareanställda möjligheter att volontärarbeta på arbetstid upp till två dagar per år. Fokus för volontärarbetet ligger på att hjälpa människor i utsatta situationer, framför allt barn och unga och vid katastrofsituationer. Volontärarbete kan utföras genom egna kontakter för att göra humanitära insatser, företrädesvis genom Röda Korset, Rädda Barnen, Stadsmissionen eller Läkare utan gränser. Dessa organisationer har vi samarbetat med sedan länge. Volontärarbete på arbetstid för annan organisation ska diskuteras med närmaste chef.