Rätten till en egen bostad

I snart tio år har Soya Groups fastighetsbolag Wallfast och Hässelby Hem samarbetat med Stockholms Stadsmission i deras arbete att hjälpa människor in på bostadsmarknaden – bland annat genom att upplåta lägenheter till deras verksamhet. – Varje lägenhet innebär att en familj slipper bo på gatan eller i utsatta miljöer, säger Tanja Küller på Stockholms Stadsmission.  

Att ha en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för att kunna göra bra val i livet, men tyvärr lever många i hemlöshet i Stockholm i dag. Stockholms Stadsmissions avdelning Bobyrån hjälper människor i hemlöshet att hitta hem igen. En viktig del i det arbetet är samarbetet med fastighetsägare runt om i Stockholm. Sedan 2014 har Wallfast, och dotterbolaget Hässelby Hem, bland annat upplåtit lägenheter till Stockholms Stadsmissions verksamhet, mellan fem och tio stycken per år beroende på behov.

– Varje lägenhet innebär att en familj slipper bo på gatan eller i utsatta miljöer, säger Tanja Küller som är chef på Bobyrån.

 

En chans till ett tryggt boende

Tanja Küller och hennes kollegor på Bobyrån jobbar dagligen med att hjälpa människor att ta sig in på bostadsmarknaden. De fungerar som ett stöd genom att förmedla lägenheter och hjälpa till i vardagen. Ett av deras projekt är Bostad Först som ger människor med psykosocial problematik möjlighet att få ett boende. Tanken bakom upplägget är att en bostad gör det lättare att få ett jobb och komma till rätta med sina problem. Genom att få en bostad och samtidigt få stöd från Stockholms Stadsmission för att klara av att behålla bostaden, får hemlösa en chans till ett eget boende och ett bättre liv.

– I vanliga fall behöver du ett jobb och till exempel bli kvitt ditt missbruk innan du får en bostad, men om du får en bostad först blir allt annat mycket lättare. När någon får en bostad via Bostad Först följer vi upp varje vecka och hjälper dem att betala hyran, fakturor och annat praktiskt som du kanske inte har koll på om du aldrig haft en lägenhet förut. Det är vi som har hyreskontraktet till en början, men om allt går bra får de, efter något år eller två, ta över hyreskontraktet, säger Tanja Küller.

– Det är alltid en väldigt fin och högtidlig stund när vi lämnar över hyreskontraktet och alla nycklar till någon som verkligen kämpat och fått ordning på sitt liv.

 

1%-mål

För Wallfast och Hässelby Hem är samarbetet med Stockholms Stadsmission en del i deras övergripande arbete med social hållbarhet. Som hyresvärd och fastighetsägare vill Wallfast och Hässelby Hem använda sina resurser för att bidra till en positiv samhällsutveckling. Därför har man som målsättning att 1 procent av deras bostäder ska gå till sociala behov och ändamål. Totalt är ett 40-tal lägenheter uthyrda till social verksamhet. Projektet Bostad Först är en del i det men man förmedlar också lägenheter via Stockholms stad, allra senast till ukrainska flyktingar.

 

Bostad Först – ett projekt som ger resultat

Att ett projekt som Bostad Först funkar syns på resultatet. Går man den vanliga vägen är det ungefär 30 procent som klarar av att behålla sin lägenhet, medan hela 80 procent inom Bostad Först klarar det. Stockholms Stadsmission har också många initiativ utöver Bostad Först för att minska hemlösheten i staden. Ofta behövs skräddarsydda lösningar, berättar Tanja Küller.

– Hemlöshet har många ansikten och det är inte alltid de du tror som råkar ut för det. Tyvärr lever många barn i hemlöshet i dag och tvingas flytta runt konstant, då är det viktigt att samhället sluter upp och hjälper till. I slutändan blir det bättre för alla, säger hon.

 

Läs mer om Bostad Först på Stockholm Stadsmissions hemsida.

 

Uppsökarteamet

Om du ser någon som du tror lever i hemlöshet eller skulle behöva Stockholms Stadsmissions hjälp kan du kontakta deras uppsökarteam (före detta Nattjouren). Ring deras journummer gratis på telefonnummer: 020 78 78 60.

 

Läs mer om Soya Groups sociala engagemang