Bygger broar

Anrika St. Paulskyrkan vid Mariatorget i Stockholm var i behov av en större renovering. Då gick Wallfast, tillsammans med systerbolaget Wallenius Lines, in och stöttade projektet i form av huvudpartners.

För oss känns det värdefullt ända in i hjärtgropen att ha bidragit till utvecklingen av den här platsen till en dynamisk och välkomnande mötesplats för alla, oavsett bakgrund, säger Cecilia Kolga, Group Relations Executive Officer i Soya Group.

 

Mötesplats Mariatorget i St. Paulskyrkan ligger bara ett stenkast från Wallenius’ och Soya Groups huvudkontor på Södermalm i Stockholm. Fastigheten förvärvades 2015 av Stadsmissionen för att skapa en säker plats för de som är socialt utsatta. Redan då kände man till att kyrkan var i stort behov av renovering.

 

KickiAldrin_stadsmissionen

– Själva grunden av konstruktionen behövde förstärkas bland annat. Så fastigheten behövde egentligen en totalrenovering och möjligtvis även tillbyggnad, säger Kicki Aldrin, ansvarig för stiftelser och större donationer hos Stadsmissionen.

Donationer från partners som Wallfast och Wallenius Lines har spelat en stor roll i projektet, enligt Kicki. Delar av kyrkan har bevarats, och den har anpassats för Mötesplats Marias verksamhet. Så nu finns plats för att anordna kulturevents och måltider, likväl en plats för Stadsmission att ge stöd i form av bidrag eller andra typer av hjälp.

– Nu har vi en modern plats med ett kulturellt värde. Vi har bevarat och restaurerat noga med hjälp av stadsarkivarier. Hit vill vi bjuda in allmänheten för att bygga broar och motverka fördomar, säger Kicki.

Cecilia Kolga understryker vikten av samarbeten som det med Stadsmissionen:

– Wallfast har samarbetat med Stadsmissionen i mer än tio år. Arbetet går i linje med våra värderingar; en vilja att bidra till ett bättre samhälle. Vi deltog i öppningen av Mötesplats Mariatorget, och det har verkligen blivit bra. En mötesplats för alla!

 

Renoveringen har fått mycket uppmärksamhet och vann bland annat Byggmästareföreningens ROT-pris 2023 för att vid en ombyggnad bäst tagit vara på särdrag och kvaliteter:

”Med en fingertoppskänsla har teamet skapat sekvenser av rumsligheter inom husets maxade funktionalitet. De långa siktlinjerna och fokus mot långsidans vackra fönster gör att det känns större än vad det är och uppdaterat till vår samtid”, lyder delar av motiveringen.