Så startar historien om Wallenius

Publicerad 19 februari, 2020
Grundaren Olof Wallenius föddes 1902. Hans första bolag handlade med tomfat och han insåg snart att det bästa sättet att transportera faten var på vattnet. Därför köpte han sitt första fartyg 1934 och startade Rederi AB Soya efter lasten som var soya-olja.

Det mesta av Wallenius’ historia handlar om sjöfart och fartyg. På Wallenius Lines hemsida kan du läsa hur historien utvecklar sig, årtionde för årtionde, från 1934.

Där finns också bilder på fartygen genom årtiondena – från de tidiga tankbåtarna till världens allra första specialdesignade biltransportfartyg på 50-talet. Läs om hur företaget och fartygen klarade sig under andra världskriget.

ANIARA 1963

RORO-begreppet – en Wallenius-idé MV ANIARA 1963

RORO-fartygen som kom på 60-talet var en Wallenius-uppfinning och kom att revolutionera sjöfarten med möjligheten att låta lasten rullas på och av, istället för att lyftas.

Det enda kryssningsfartyget

Läs hur biltransporterna ökade över världen, från USA till Japan, vilket ställde krav på fartygsägarna.

1968 kom Wallenius’ enda kryssningsfartyg, La Boheme. Olof spådde att kryssningar var på framfart och skulle bli lukrativt. Men Boheme gick på grund på sin jungfruresa och Wallenius har inte ägnat sig åt ”surrande” last sedan dess.

Ägarskapet går vidare inom familjen

1970 går Olof Wallenius bort och ägarskapet går vidare till dottern Margareta Wallenius-Kleberg.

På 80-talet lägger Wallenius den största fartygsordern dittills och får leverans av fyra stycken state-of-the-art Car Carriers som kan transportera mer än 5 000 bilar styck.

Bygger eget huvudkontor och Soya Group bildas

Huvudkontoret flyttas 1989 från Mariatorget till nuvarande kontor på Swedenborgsgatan 19. Samma stadsdel, samma församling – allt på uppdrag av Margareta Wallenius-Kleberg.

TITUS 90tal

90-talet innebär moderna fartyg och en spirande miljöanda. Sjöfartsdelen miljöcertifieras, långt före kraven och leder sedan väg för resten av bolagen i koncernen att arbeta långsiktigt hållbart.

Wallenius går samman med norska redarfamiljen Wilhelmsen och startar ett gemensamägt bolag, Wallenius Wilhelmsen, där den kommersiella delen av Wallenius’ sjöfart hamnar.

Koncernen blir Soya Group med anspelning på grundare Olof Wallenius första verksamhet, soya-olja, och de första fartygen SOYA I,II,III osv. Inom koncernen finns nu bolag inom fastighet, vattenrening, kapitalförvaltning, support mm, utöver shippingverksamheten.

Idag är Rederi AB Soya ett holdingbolag som investerar i verksamheter som ägarna tror på och är intresserade av. Varje företag driver och utvecklar sina verksamheter i linje med moderbolagets värderingar. Koncernens verksamheter omsätter drygt 1 miljard SEK och har 1 000 medarbetare i Europa och Asien.

 

Läs hela historien på Wallenius Lines hemsida.

Relaterade artiklar