10 år med Läxhjälpen

Publicerad 15 januari, 2021
– Nu börjar vi, dags att gå in i klassrummet allihop! ropar Zanko Razdar som den här småregniga tisdagen håller i Läxhjälpen på Smedshagsskolan.Här får femton elever hjälp med sina skoluppgifter två eftermiddagar i veckan. Under ett par timmar gör de sina läxor, och får hjälp av Zanko Razdar och hans kollegor när de kör fast.

Emir Bal och Navid Beshkoufeh

Eleverna sätter sig runtom i klassrummet – vissa sitter med hörlurar och djupt försjunkna i en uppgift medan andra diskuterar sin senaste läxa. Några av eleverna pratar om karaktärerna i en bok de läser just nu.

– Man kan vara boksmart eller så kan man vara street smart, säger en av dem.

– Vad innebär det att vara street smart då? frågar Zanko Razdar.

– Att man kan det sociala, och hur det funkar ute i verkligheten.

– Men det går att vara båda två! flikar en annan in.

Resultatet alltid bäst med lågsiktigt samarbete

Läxhjälpen är en stiftelse som riktar in sig på elever som riskerar att inte bli behöriga till gymnasiet. Alla läxhjälpare är universitets- och högskolestudenter, och det är Hässelby Hem som finansierar Läxhjälpen på just Smedshagsskolan – ett samarbete som nu fyller tio år.

– Resultatet blir allra bäst om vi kan ha ett långsiktigt samarbete, så det är jättekul att Hässelby Hem vill satsa på det här, säger Erica Hagström som är regionchef på Läxhjälpen.

– Under läsåret 2019/2020 fick 83 procent av niorna som var med i Läxhjälpen på Smedshagsskolan gymnasiebehörighet. Det kan jämföras med 74 procent bland övriga nior på skolan. Och det här var elever som saknade gymnasiebehörighet när de började Läxhjälpsprogrammet, så det är en stor förbättring, berättar hon.

– På Hässelby Hem är vi jätteglada över de här siffrorna, och ser ett stort värde i att fortsätta stötta Läxhjälpen här i Smedshagen, säger Peter Leskinen, förvaltningschef på Hässelby Hem.

Tillbaka i klassrummet. Zanko Razdar har varit läxhjälpare i ett par månader nu och han får oftast hjälpa till med matte eftersom många tycker att det är extra svårt. Och här är det tydligt att läxhjälpen ger resultat – några elever har till exempel redan höjt sina betyg i matte.

– Det är jätteskönt med Läxhjälpen, för hemma springer syskon omkring och man plockar upp mobilen mycket oftare. Jag har höjt mina betyg i flera ämnen.

– Det är jätteroligt att se en så tydlig utveckling. Speciellt när mattelärarna berättar hur mycket bättre det går för eleverna på proven. Då blir jag stolt som läxhjälpare, säger Zanko Razdar.

Relaterade artiklar